03:43 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (379)
  0 212
  Pratite nas

  Pregovori o situaciji u Nagorno-Karabahu u okviru Minske grupe OEBS-a primer su saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije i to je jedna od tema gde se one nalaze na istoj strani, izjavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan.

  „Između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije postoje temeljne razlike. Ali čak i u tom slučaju postoje oblasti u kojima možemo raditi zajedno sa Rusijom. Na primer, sukob koji se sada razbuktao između Jermenije i Azerbejdžana. To je sfera u kojoj smo na istoj strani, kopredsedavajući Minskom grupom OEBS-a, pokušavajući da vratimo mir u region“, rekao je O'Brajan, obraćajući se studentima u Las Vegasu.

  On je dodao da Rusija i SAD imaju široke mogućnosti za saradnju u borbi protiv terorizma.

  O'Brajan je takođe istakao da je Vašington zainteresovan i za saradnju sa Moskvom kada je reč o kontroli naoružanja.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27 septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (379)
  Tagovi:
  Rusija, SAD, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga