16:53 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3360
  Pratite nas

  Predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi i kongresmen Demokratske stranke Merilenda Džejmi Raskin najavili su da će doneti zakone o osnivanju komisije zadužene za procenu mentalne i fizičke sposobnosti predsednika za obavljanje funkcije.

  Pelosijeva i Raskin rekli su da će u petak održati konferenciju za novinare na kojoj će najaviti uvođenje Komisije o predsedničkom kapacitetu za donošenje zakona i ovlašćenja.

  U saopštenju za medije primećeno je da su komisija i postupak „traženi u 25. amandmanu američkog ustava kako bi se Kongresu omogućilo da obezbedi efikasno i neprekidno rukovodstvo u najvišem položaju u izvršnom ogranku vlade“.

  ​Dvadeset peti amandman je ratifikovan 1967. godine ubistva američkog predsednika Džona F. Kenedija 1963. godine da bi se uspostavio uređen put sukcesije u slučaju da predsednik postane nesposoban da obavlja dužnosti, na primer kada dobije neku ozbiljnu bolest.

  Odeljak 4 amandmana opisuje postupak u kojem drugi političari mogu zajedno utvrditi da predsednik nije sposoban za obavljanje dužnosti i mogu ga ukloniti s funkcije, što pokreće „potpredsednik i većina glavnih službenika izvršnih odeljenja ili drugog tela koje Kongres zakonom može odrediti“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga