07:33 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (317)
  0 130
  Pratite nas

  Ministri spoljnih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana, Sergej Lavrov, Zograb Mnacakanjan i Džejhun Bajramov, započeli su u Moskvi razgovore o situaciji u Nagorno-Karabahu.

  Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije ranije je za Sputnjik izjavilo da će se razgovori odnositi isključivo na prestanak borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu i humanitarna pitanja – razmenu tela (poginulih) i ratnih zarobljenika.

  Ministri spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana stigli su na konsultacije u Moskvu na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, međutim, prema rečima portparola predsednika Dmitrija Peskova, sastanak ministara sa Putinom nije planiran.

  Ranije je administracija francuskog predsednika saopštila da bi Jermenija i Azerbejdžan mogli da zaključe primirje o Nagorno-Karabahu u petak uveče ili u subotu.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27 septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (317)
  Tagovi:
  Nagorno-Karabah, Azerbejdžan, Jermenija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga