02:15 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  0 190
  Pratite nas

  Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan izjavio je da međunarodna zajednica mora da uloži više napora da zaustavi mešanje Turske u sukob u Nagorno-Karabahu koja, prema njegovim rečima, stvara „novu Siriju na Kavkazu“, piše „Fajnenšel tajms“.

  „Ako sada ne počnemo da delujemo na međunarodnom nivou, zaustavljajući Tursku... sa perspektivom da se ovaj region pretvori u novu Siriju... onda će svi nastradati“, rekao je Sarkisjan.

  Prema njegovim rečima, „tog trenutka kada Turska izađe iz ove jednačine“, region će se približiti primirju i vratiti za pregovarački sto.

  Sarkisjan je upozorio da je mogućnost prisustva stranih militanata u regionu posle završetka borbi „pretnja ne samo za Jermeniju, već i za čitav Kavkaz, pretnja za Rusiju“.

  „Oni mogu imati ozbiljan uticaj na zemlje Srednje Azije i ozbiljan uticaj na sever Irana“, rekao je Sarkisjan za „Fajnenšel tajms“.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27 septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Armen Sarkisjan, Jermenija, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga