19:29 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (645)
  3378
  Pratite nas

  Nastavljaju se sukobi u Nagornom Karabahu. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za otvaranje vatre. Azerbejdžan je ponovo gađao Stepanakert.

  Najnovije vesti
  • 01:50

   Posle 10 sati pregovora, postignut sporazum

   Vojna tehnika koju su zarobile Oružane snage Azerbejdžana tokom sukoba u Nagorno-Karabahu

   Prekid vatre od podne: Jermenija i Azerbejdžan se dogovorili o primirju

   Baku i Jerevan usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu od podneva 10. oktobra, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon pregovora u Moskvi.
   Dalje
  • 00:51

   Jermenija se žalila Unesku zbog napada na crkvu

   Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Jermenije Araik Arutnjunjan saopštio je da je uputio pismo Uneksu u kojem poziva da se osudi azerbejdžansko granatiranje crkve u karabaškom Šušiju.

   „Kao odgovor na raketni napad na crkvu Kazančecoc u Šušiju, poslao sam pismo generalnom sekretaru Uneska, kao i drugim organizacijama uključenim u zaštitu kulturnog nasleđa“, napisao je Arutnjunjan na Fejsbuku.  

   U četvrtak je ponovo granatirana crkva Svetog Hrista Spasitelja Kazančecoc, smeštena u centru grada Šuši u kome su ranjena trojica Rusa – Jurij Kotenok, Levon Arzanov i član prateće grupe Grant Baladjan, koji su na mesto događaja stigli da bi napravili reportažu o posledicama bombardovanja istog hrama u prvoj polovini dana.

  • 20:47

   Ranjeni ruski novinari prebačeni u Moskvu

   Ranjeni ruski novinari specijalnim letom prebačeni iz Nagorno-Karabaha u Moskvu /video/

   Avion specijalnog letačkog odreda „Rusija“ prevezao je u Moskvu dvojicu ruskih novinara, koji su povređeni tokom sukoba u Nagorno-Karabahu, saopštio je dopisnik Sputnjika.
   Dalje
  • 20:43

   U Stepanakertu uspostavljena tišina tokom razgovora ministara spoljnih poslova u Moskvi

   U glavnom gradu nepriznate Republike Nagorno-Karabah uspostavljena je tišina tokom razgovora ministara spoljnih poslova Jermenije, Rusije i Azerbejdžana u Moskvi.

   Pre nekoliko sati, kada su pregovori tek započeli, u Stepanakertu se oglasila sirena za vazdušni napad, ali je trajala samo nekoliko minuta – moguće je da su radari otkrili neki dron. Od tada sirena se više nije oglašavala i nisu se čule eksplozije.

   Pri tome je u petak popodne azerbejdžanska vojska izvela napad na planine u blizini Stepanakerta i na njegovu periferiju.

  • 19:29

   Pašinjan upozorava: Videćete Turke pred vratima Beča

   Premijer Jermenije Nikol Pašinjan

   Videćete Turke pred vratima Beča: Upozorenje premijera Jermenije međunarodnoj zajednici

   Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je u intervjuu za italijanski list „Republika“ da su Jermenija i nepriznati Nagorno-Karabah poslednje prepreke na putu ekspanzionizma Ankare.
   Dalje
  • 19:24

   UN: Nadamo se da će susret u Moskvi dati rezultate

   Ujedinjene nacije se nadaju da će sastanak ministara spoljnih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana u Moskvi dovesti do prestanka borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu, izjavio je portparol generalnog sekretara ove organizacije Stefan Dižarik.

   „Pozdravljamo napore i sastanak koji se održava i nadamo se da će on dovesti, pre svega, do prekida borbenih dejstava“, rekao je Dižarik.

  • 19:04

   SZO: Ne napadajte zdravstvene radnike

   Svetska zdravstvena organizacija poziva strane u sukobu u Nagorno-Karabahu da ne napadaju medicinske radnike, jer to predstavlja kršenje međunarodnog prava, izjavio je direktor programa SZO za zdravstvene krize Majkl Rajan.

   „Zdravstveni radnici nikada ne bi trebalo da budu napadnuti. SZO bi želela ponovo da naglasi da sve strane uključene u sukob moraju da poštuju živote lekara i olakšaju im obavljanje posla“, rekao je Rajan.

   On je podsetio da napadi na zdravstvene radnike narušavaju pravila ratovanja.

   Sa svoje strane, generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebreisus apelovao je na sukobljene strane da zaustave borbena dejstva i pronađu mirno rešenje problema.

  • 18:37

   Trojica ruskih novinara koji su ranjeni u napadu na crkvu Svetog Hrista Spasitelja u gradu Šuši u Nagorno-Karabahu, prebačeni su u Jerevan. Novinar Jurij Kotenok i dalje je u teškom stanju, saopštio je Jermenski zajednički informativni centar.

  • 18:16

   Jerevan: Ankara na Kavkazu stvara novu Siriju

   Uništene kuće u granatiranju Stepanakerta u Nagorno-Karabahu

   Predsednik Jermenije: Ankara na Kavkazu stvara novu Siriju

   Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan izjavio je da međunarodna zajednica mora da uloži više napora da zaustavi mešanje Turske u sukob u Nagorno-Karabahu koja, prema njegovim rečima, stvara „novu Siriju na Kavkazu“, piše „Fajnenšel tajms“.
   Dalje
  • 17:39

   Demanti Karabaha – azerbejdžanska vojska nije zauzela Gadrut

   Snimateljska ekipa Armije odbrane Karabaha otišla je u Gadrut kako bi dokazala da izjave predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva o zauzimanju grada predstavljaju dezinformacije.

   Na snimcima se vidi kako automobil sa jermenskim vojnicima prolazi ulicama Gadruta gde nema nikakvih znakova prisustva vojnika azerbejdžanske vojske.

   To što su ulice Gadruta puste objašnjava se činjenicom da grad periodično granatiraju azerbejdžanske snage. Ranije je gradonačelnik Gadruta Vahan Savadjan izjavio da je deo stanovnika (žene, deca i starci) izveden iz grada iz bezbednosnih razloga, a ostali se kriju u skloništima.

  • 17:34

   Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je nove snimke navodnog uništavanja jermenske tehnike u borbama u Nagorno-Karabahu.

   Jedinice azerbejdžanske vojske nastavljaju da uništavaju tehniku jermenskih Oružanih snaga tokom kontraofanzive, saopštilo je Ministarstvo.

   „Uništena su neprijateljska sredstva za elektronsko ratovanje“, ističe se u saopštenju uz video.

  • 16:25

   Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je izjavio da daje „poslednju šansu“ Jerevanu da se vrati formatu pregovora i povuče vojsku iz Nagorno-Karabaha.

   Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev

   Predsednik Azerbejdžana: Jermeniji dajemo poslednju šansu

   Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je izjavio da daje „poslednju šansu“ Jerevanu da se vrati formatu pregovora i povuče vojsku iz Nagorno-Karabaha.
   Dalje
  • 15:54

   Alijev: Armija Azerbejdžana oslobodila nekoliko sela

   Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je izjavio da su oružane snage njegove zemlje uspostavile kontrolu nad nekoliko naselja u Nagorno-Karabahu.

   „Naša vojska je zauzela sela Gadrut, Čajli, Juhari Guzlak, Gozlak, Gorazizli, Gišlag, Garačajli, Afandilar, Sulejmanli, Sur“, rekao je Alijev.

  • 15:49

   Ponovo jake eksplozije u Stepanakertu

   U Stepanakertu su se čule snažne eksplozije, u gradu se oglasila sirena za vazdušni napad, javlja dopisnik Sputnjika.

   Kako navodi, u predgrađu glavnog grada nepriznate republike čulo se šest eksplozija.

  • 15:33

   Ministri spoljnih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana započeli su pregovore o Karabahu u Moskvi.

   Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije

   Šefovi diplomatija Rusije, Jermenije i Azerbejdžana započeli pregovore o Karabahu

   Ministri spoljnih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana, Sergej Lavrov, Zograb Mnacakanjan i Džejhun Bajramov, započeli su u Moskvi razgovore o situaciji u Nagorno-Karabahu.
   Dalje
  • 15:24

   Ministri spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije, Džejhun Bajramov i Zograb Mnacakanjan, stigli su u Moskvu na konsultacije o situaciji u Nagorno-Karabahu.

  • 13:24

   Putin razgovarao sa članovima Saveta bezbednosti Rusije o situaciji u Nagornom Karabahu

  • 13:08

   Dve eksplozije potresle su centar Stepanakerta, javlja dopisnik Sputnjika.

   Za sada je nepoznato šta je bila meta napada. Jedan deo grada je ostao bez struje, dok su ljudi otišli u skloništa.

  • 12:45

   Kremlj: Putin neće imati sastanak sa šefovima diplomatija Jermenije i Azerbejdžana koji danas dolaze u Moskvu na konsultacije

  • 12:07

   Rusija je spremna da pomogne u rešenju konflikta u Nagornom Karabahu, važno je osigurati hitan prekid vatre, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin, izrazivši saučešće porodicama ubijenih tokom konflikta.

   „Pre svega, želeo bih da izrazim najiskrenije saučešće porodicama i prijateljima poginulih i povređenih ovih dana. Žalimo za svima onima koji su izgubili svoje bliske u ovom konfliktu“, izjavio je Mišustin na sednici Evroazijskog međuvladinog saveta.

   „Naravno, važno je osigurati hitni prekid vatre, početi sa diplomatskim rešavanjem konflikta. Rusija je spremna da pomogne u tome zajedno sa drugim kopredsedavajućima Minske grupe OEBS-a“, naglasio je ruski premijer.

  • 11:38
   Karabaški vojnici u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu

   Prognoza iz Jelisejske palate: Mir u Nagorno-Karabahu večeras ili sutra

   Jermenija i Azerbejdžan bi mogle danas-sutra zaključiti primirje po pitanju Nagorno-Karabaha, saopštila je agencija AFP, pozivajući se na administraciju predsednika Francuske.
   Dalje
  • 10:47

   Jermenska vojska se evakuiše iz Stepanakerta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

   Do samog jutra vođene su žestoke borbe duž linije fronta - azerbejdžanska vojska je napadala važne pravce i ograničila slobodu kretanja protivnika.

   „Pripadnici Oružanih snaga Jermenije se, uz velike gubitke u napadu azerbejdžanske vojske na Hankendi (Stepanakert), evakuišu. Veliki broj vojnika je bio ubijen i ranjen u artiljerijskom napadu na jednu od jedinica u Hankendi“, tvrde u Bakuu.

  • 10:39

   Ruski premijer Mihail Mišustin doputovao je u Jerevan na sednicu Evroazijskog međuvladinog saveta, gde ga je dočekao jermenski kolega Nikola Pašinjan.

  • 10:08

   Ministarstvo odbrane nepriznatog Nagorno-Karabaha saopštilo je da je izgubilo još 26 vojnika tokom borbi sa azerbejdžanskim jedinicama.

   Do sada, od početka konflikta 27. septembra, poginulo je 376 pripadnika vojske Karabaha.

  • 09:23

   Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan: Stepanakert ponovo meta raketnog napada

  • 09:07
   Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije

   Jermenija i Azerbejdžan prihvatili predlog Putina: Ministri stižu u Moskvu na konsultacije

   Azerbejdžan i Jermenija su potvrdili učešće na konsultacijama u Moskvi, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.
   Dalje
  • 08:45

   Ministar inostranih poslova Jermenije Zograb Mnacakanjan planira danas da doputuje u Moskvu na konsultacije o Nagorno-Karabahu, saopštila je jermenska ambasada u Rusiji.

  • 08:36
   Pariz

   Pašinjan: Francuska će priznati Karabah

   Premijer Jermenije Nikola Pašinjan očekuje da Francuska prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha.
   Dalje
  • 07:56

   Ministarstvo odbrane Azerbejdžana: Tokom noći i jutra vođene žestoke borbe u Karabahu

   Jermenska vojska gađala tri regiona Karabaha.

  • 07:44

   Ministarstvo odbrane Jermenije: Situacija na liniji razdvajanja napeta

   „Situacija je noćas na liniji razdvajanja bila stabilno napeta. Operativno-taktička situacija nije se promenila. Na određenim delovima fronta dolazilo je do razmene vatre, vođene su artiljerijske borbe“, saopštila je portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan na fejsbuku.

  • 07:38
   Predsednik Rusije Vladimir Putin

   Putin pozvao na prekid vatre u Nagorno-Karabahu

   Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je na prekid vatre u Nagorno-Karabahu iz humanitarnih razloga kako bi dve strane razmenile tela poginulih i zarobljenike.
   Dalje
  • 07:37

   U Stepanakertu je odjeknulo noćas nekoliko eksplozija. Vlasti su uključile vazdušnu sirenu, javio je dopisnik Sputnjika.

   Šta je tačno pogođeno, još uvek se ne zna.

  • 07:36

   Međunarodna organizacija Komitet zaštite novinara, sa sedištem u Njujorku, zatražila je od Jermenije i Azerbejdžana da osigura bezbednost novinara nakon što su dva ruska reportera ranjena u Karabahu.

  Uživo
  Iz časa u čas: Jermenija i Azerbejdžan postigle sporazum o prekidu vatre
  +
  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (645)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga