10:45 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (323)
  130
  Pratite nas

  Kopredsedavajući Minske grupe Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju pozdravljaju izjavu o humanitarnom primirju u Karabahu i pozivaju strane da u potpunosti ispune svoje obaveze, navodi se u izjavi kopredsedavajućih.

  U izjavi se navodi da su kopredsedavajući, Rusija, Francuska i Sjedinjene Američke Države, pozdravili zajedničku izjavu ministara spoljnih poslova Azerbejdžana, Jermenije i Rusije o humanitarnom primirju.

  „Kopredsedavajući ostaju u aktivnoj komunikaciji sa stranama kako bi podržali njihove napore za postizanje dogovora o konkretnim parametrima primirja i završavanje intenzivnih sadržajnih pregovora za postizanje rešenja na osnovu dogovorenih principa i formata“, navodi se u saopštenju.  

  Pregovori u Moskvi

  U petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

  Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

  Sukob u Karabahu

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (323)
  Tagovi:
  primirje, OEBS, Nagorno-Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga