00:11 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 319
  Pratite nas

  Iako je na snazi prekid vatre, jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da snage Nagorno-Karabaha odbijaju napade oružanih snaga Azerbejdžana na južnom pravcu linije razdvajanja. Prethodno su i predstavnici snaga Karabaha saopštili da su odbili napad azerbejdžanske vojske u severno-istočnom pravcu.

  „Naše jedinice su presekle napad neprijateljskih snaga i uništile dva oklopna vozila i nanela gubitke u živoj sili“, navodi se u saopštenju.

  U međuvremenu, Crveni krst je saopštio da čeka pun apsolutni prekid vatre u Karabahu kako bi počeo sa humanitarnom misijom.

  Ranije danas iz Bakua je saopšteno da su jermenske snage gađale drugi o veličini grad u Azerbejdžanu, Gandžu.

  Nakon toga, azerbejdžanski ministar spoljnih poslova Džejhun Bajramov je obavestio ruskog koopredsednika Minske grupe Igora Popova o tome da su i pored dogovora o prekidu vatre iz humanitarnih razloga jermenske snage nastavile da namerno ciljaju civilne objekte i građane u Azerbejdžanu.

  On je naveo i da su jermenske snage, samo par sati posle uspostavljanja režima prekida vatre, gađale vozilo hitne pomoći s telima jermenskih vojnika i jasno istaknutom belom zastavom.

  Prema rečima Bajramova, kao posledica raketnog napada na Gandžu poginulo je devet civila a 35 je ranjeno.

  Kako je rekao, sva odgovornost za situaciju u regionu je na političkom i vojnom rukovodstvu Jermenije.

  Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan je na Fejsbuku negirala optužbe Azerbejdžana da Jerevan ne poštuje dogovor postignut u Moskvi o prekidu vatre.

  Podsetimo, u petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su završeni dogovorom o prekidu vatre.

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  kršenje, prekid vatre
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga