12:05 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (365)
  0 12
  Pratite nas

  Sporazum o prekidu vatre u Karabahu se ne poštuje u potpunosti, borbe se nastavljaju, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Vidimo da se za sada ovaj sporazum ne poštuje u potpunosti, a borbena dejstva se nastavljaju. Očekujemo da će kontakti u kojima smo i sa vama i sa našim azerbejdžanskim kolegama, uključujući i preko ministarstava odbrane, omogućiti da se obezbedi puna primena sporazuma koji su dogovoreni u trilateralnom formatu“, rekao je Lavrov na početku sastanka sa jermenskim ministrom spoljnih poslova Zorabom Mnacakanjanom.

  U petak 9. oktobra su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

  Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (365)
  Tagovi:
  Sergej Lavrov, Nagorno-Karabah, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga