21:59 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (328)
  0 07
  Pratite nas

  U glavnom gradu nepriznate Republike Nagorno-Karabah, Stepanakertu, od početka eskalacije sukoba pronađeno je više od  670 neeksplodiranih granata, saopštio je informativni centar Karabaha.

  „Grupe deminera Odeljenja spasilačkih snaga za vanredne situacije Republike Arcah (Karabah) nastavljaju sa pronalaženjem i neutralisanjem neeksplodiranih bombi i mina. Samo u Stepanakertu već je pronađeno 673 raketne, udarne i kasetne municije“, navodi se u saopštenju centra na Telegramu.

  Napominje se da su granate uglavnom bile turske i izraelske proizvodnje.

  ​„Prema nalogu direktora službe pukovnika Karena Sarkisjana, neeksplodiranu municiju demineri su prevezli iz glavnog grada na bezbedno mesto i uništili“, dodaje se u saopštenju informativnog centra.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmena ratnih zarobljenika, razmena tela poginulih i dodatno dogovore konkretne mere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (328)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Jermenija, Nagorno-Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga