04:40 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 11
  Pratite nas

  Situacija na kontrolnim punktovima u prestonici Kirgizije je stabilna, nije zabeležen nijedan incident ili kršenje režima vanrednog stanja tokom protekle noći i danas, izjavio je predstavnik Generalštaba.

  „Nisu zabeležene vanredne situacije ni incidenti na punktovima tokom minule noći i danas. Nisu registrovana ni kršenja zahteva od strane stanovnika. Svi sve poštuju“, rekao je sagovornik agencije.

  Ranije je Generalštab saopštio da su kontrolni punktovi postavljeni na svim ulazima i izlazima iz Biškeka. Njihov zadatak je da održavaju red i nadgledaju da li se poštuje režim policijskog časa.

  Predsednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov je u ponedeljak ponovo uveo vanredno stanje u Biškeku, jer parlament nije razmatrao prošlu uredbu. U novom ukazu navodi se da se vanredno stanje uvodi do 19. oktobra. Međutim, ako parlament ne usvoji ni ovaj ukaz, vanredno stanje automatski će biti ukinuto 15. oktobra.

  Politička kriza u Kirgiziji

  U prestonicu Kirgizije 10. oktobra je uveden policijski čas, dok je u petak uvedeno vanredno stanje. Vojska je ušla u grad, ograničen je ulazak i izlazak građana, zabranjena prodaja alkohola posle 18 sati, kao i svih masovnih događaja uključujući mitinge.

  Politička kriza u zemlji traje od 5. oktobra, kada su u Biškeku započeli skupovi opozicionih partija, koje se nisu slagale sa rezultatima parlamentarnih izbora 4. oktobra.

  U međuvremenu, izbori su poništeni a Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje.

  Parlament Kirgizije je izabrao u subotu Sadira Žaparova za novog premijera Kirgizije, što može smiriti političke strasti u zemlji.

  Tagovi:
  vanredno stanje, situacija, stabilna, Biškek
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga