11:33 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (375)
  0 51
  Pratite nas

  Kopredsedavajući Minske grupe Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (Rusija, Francuska i SAD) pozvale su Baku i Jerevan da hitno dogovore mehanizam verifikacije primirja, navodi se u saopštenju.

  „Kopredsedavajući ponovo ističu da su žrtve među civilima neprihvatljive pod bilo kojim okolnostima. Kopredsedavajući pozivaju da se hitno realizuje humanitarno primirje kako bi se osiguralo vraćanje tela poginulih, zarobljenika i zatvorenika, i pozivaju strane da hitno dogovore mehanizam verifikacije primirja“, navodi se u saopštenju kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a, koje je objavila pres-služba OEBS-a.

  Oni takođe pozivaju predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i premijera Jermenije Nikola Pašinjana da u potpunosti ispune svoje obaveze o prekidu vatre u Nagorno -Karabahu, kako bi sprečili katastrofalne posledice za region.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmena ratnih zarobljenika, razmena tela poginulih i dodatno dogovore konkretne mere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

   

   

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (375)
  Tagovi:
  primirje, nagorno karabah, OEBS
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga