13:45 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  25205
  Pratite nas

  Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer je predložio da se sa Kinom ponovi isti trik kao sa Sovjetskim Savezom krajem 60-ih, početkom 70-ih godina prošlog veka, kada je politika poboljšanja odnosa praćena zbližavanjem Vašingtona i Pekinga radi zajedničkog suprotstavljanja Moskvi.

  Kisindžer je naveo da Amerika u ovom trenutku, u odnosu na situaciju od pre pola veka, ne napreduje već slabi, zbog čega joj je potreban nov način razmišljanja, prenosi Federalna agencija novosti (FAN).

  On je pozvao političare da shvate da se vreme promenilo i da u savremenom svetu država ne može da „postigne takav nivo superiornosti u strateškim i ekonomskim oblastima“.

  Kisindžer je istakao da je neophodno uvođenje novih pravila interakcije Amerike i Kine u cilju „uspostavljanja granica preko kojih pretnje neće ići“.  

  Kako „Vzgljad“ piše, stručnjaci su ovaj vek nazvali „vekom američko-kineske konfrontacije“. Pretpostavlja se da se ovde ne radi o osveti zbog širenja kovida 19 ili o zaštiti američkih proizvođača, nego je američka elita počela da doživljava Kinu kao direktnu pretnju bezbednosti i globalnom vođstvu Sjedinjenih Američkih Država. To je pretnja koju ne mogu zaustaviti instrumenti globalizacije i liberalni svetski poredak, piše list.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ekonomski odnosi, Kina, Amerika, Henri Kisindžer
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga