23:56 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (641)
  0 60
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Jermenije Zograb Mnacakanjan ocenio je u intervjuu za RBK ulogu ruskog kolege Sergeja Lavrova u moskovskim pregovorima o Nagorno-Karabahu.

  Prema rečima jermenskog ministra, na sastanku su razmatrane različite opcije za rešavanje sukoba.

  „Bilo je mnogo tačaka u različitim varijacijama: koliko pitanja možemo da obuhvatimo, kojim redosledom možemo da preduzimamo korake... Trebalo je 11 sati da bi se došlo do ove četiri tačke, koje su navedene u zajedničkoj izjavi. I mogu vam reći da je Sergej Viktorovič Lavrov tu odigrao veoma važnu ulogu“, naglasio je Mnacakanjan.

  On je objasnio da se razgovaralo o veoma „složenim i vrlo osetljivim pitanjima“.

  Političar je dodao da se po nekim pitanjima Jerevan „apsolutno ne slaže sa azerbejdžanskom stranom“, ali je istakao da rešavanju sukoba u Karabahu treba pristupiti s punom odgovornošću pred narodima dve zemlje.

  Mnacakanjan je takođe rekao da se za treba uzdržati od komentarisanja pojedinih detalja rezultata pregovora.

  Osim toga, šef jermenske diplomatije izjavio je da je u pregovarački proces potrebno uključiti predstavnike nepriznate Republike Nagorno-Karabah.

  „Nemoguće je iz procesa izuzeti Nagorno-Karabah, jer se to pitanje tiče upravo Nagorno-Karabaha. Ono se tiče njegovog stanovništva koje ima svoju izabranu vlast. Kako god da ih zovu u azerbejdžanskoj propagandi, postoji stvarnost. I to, usput, svi priznaju: i kopredsedavajući i strane: Karabah ima svoju reč“, rekao je Mnacakanjan.

  U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmena ratnih zarobljenika tela poginulih i dodatno dogovore konkretne mere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (641)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga