15:00 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1267
  Pratite nas

  Avion grčke vlade u kojem se nalazio ministar inostranih poslova Nikos Dendias koji se vraćao iz Iraka, zadržan je u vazduhu dodatnih 20 minuta, pošto su turske vlasti odložile izdavanje dozvole prolaska.

  Prema današnjim izveštajima, avion je zatražio odobrenje od turskih vazduhoplovnih vlasti dok je sinoć prelazio iračku granicu nakon što je krenuo iz Bagdada, ali je morao da sačeka 20 minuta da bi se izdala dozvola, prenosi "Katimerini".

  Takvo zadržavanje zakazanog diplomatskog predstavništva koje je unapred dobilo sve potrebne dozvole smatra se neobičnim i Atina ga vidi kao novu provokaciju Ankare, ocenjuje grčki list.

  Potez je usledio nekoliko sati pre sastanka lidera Evropske unije u Briselu, na kojem se očekuje da će se Atina zalagati za snažan odgovor na tursku agresiju u istočnom Mediteranu i Egeju.

  Incident zbog tehničke greške

  Avionu grčke vlade koji je prevozio ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa iz Bagdada u Atinu odbijena je dozvola prelaska i zadržan je u vazduhu dodatnih 20 minuta zbog "tehničke greške", saopštila je Ankara.

  Prema diplomatskim izvorima, objašnjenje je stiglo iz turskog Ministarstva spoljnih poslova kao odgovor na žalbu koju je jutros podnela grčka ambasada u Ankari po nalogu Atine, prenosi Katimerini.

  Oni takođe navode da je Ankara pokušala da objasni incident pre ulaganja demarša, pripisujući incident tehničkoj greški turske službe civilnog vazduhoplovstva.

  Tagovi:
  Turska, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga