15:10 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 2061
  Pratite nas

  Rusija je isporučila deset oklopnih izviđačkih i patrolnih vozila BRDM-2 Centralnoafričkoj Republici, dok će još deset biti isporučeno 21. oktobra, rekao je za Sputnjik ruski ambasador u Centralnoafričkoj Republici Vladimir Titorenko.

  „Danas je na aerodrom Bangi sleteo avion ruskih Vazduhoplovnih snaga „Ruslan“ i isporučio deset oklopnih vozila BRDM-2“, rekao je ambasador.

  Na ceremoniji prijema prisustvovali su predsednik, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova, načelnik Generalštaba i komandanti oružanih snaga, dok je sa ruske strane bio prisutan ruski ambasador.

  „Ambasador i ministar odbrane su tokom govora potvrdili želju za daljim strateškim partnerstvom u svim oblastima, uključujući i dalji razvoj vojne saradnje. Strateški cilj Rusije u Centralnoafričkoj Republici je uspostavljanje pune kontrole vlade nad čitavom teritorijom zemlje i jačanje oružanih snaga“, rekao je Titorenko. 

  Nakon ceremonije, konvoj oklopnih vozila se uputio na poligon, gde će biti obučeni vozači-mehaničari.

  Ruski ambasador je rekao da su stanovnici Centralnoafričke Republike oduševljeno pozdravljali kolonu i uzvikivali: „Živela Rusija!“, „Živeo Putin!“

  „Održan je sastanak sa predsednikom Centralnoafričke Republike, koji je izrazio duboku zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ministru odbrane Sergeju Šojgu i ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, obzirom da su nakon razgovora u Moskvi ubrzali snabdevanje vojnom opremom“, rekao je Titorenko. On je naglasio da to može doprineti sprovođenju sporazuma o nacionalnom pomirenju u Centralnoafričkoj Republici.

  Rusija je 2019. godine, uz podršku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, besplatno isporučila Centralnoafričkoj Republici dve pošiljke ruskog oružja. Kako je izvestio ruski ambasador u toj zemlji, tada su vlastima predate puške „Kalašnjikov“, mitraljezi, bacači granata, pištolji i snajperi.  

  Tagovi:
  Centralnoafrička Republika, Rusija, oklopna vozila
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga