10:16 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 146
  Pratite nas

  Japanska vlada namerava da u more pusti više od milion tona zagađene vode iz nuklearne elektrane Fukušima, što je naišlo na protivljenje ekoloških udruženja i ribara koji kažu da će taj potez uništiti njihovu industriju.

  Japanski mediji javljaju da će radovi na ispuštanju vode koja se čuva u više od 1.000 rezervoara započeti najranije 2022. godine i da će za obavljanje tog posla biti potrebne decenije.

  Zvanična odluka mogla bi biti doneta do kraja meseca, javlja novinska agencija Kjodo.  

  Vlada je, međutim, odavno nagovestila da je za opciju puštanja u more, uprkos protivljenju lokalnih ribara koji kažu da će poništiti godine rada na obnovi reputacije njihovi proizvoda.

  Zabrinuta je i susedna Južna Koreja, koja tvrdi da ispuštanje te vode predstavlja „ozbiljnu pretnju“ morskom okruženju, prenosi „Gardijan“.

  Pritisak da se donese odluka o sudbini vode jačao je kako se skladišni prostor sve više popunjavao, a procene su da će svi raspoloživi rezervoari biti puni do leta 2022. godine.

  Voda će biti razblažena u postrojenju pre nego što se pusti u more, tako da će radijacija biti umanjena 40 puta u odnosu na trenutak kada se desila katastrofa u nuklearnoj elektrani.

  Većina radioaktivnih izotopa je uklonjeno složenim procesom filtriranja. Ali, jedan izotop, tritijum, ne može da se ukloni iz vode i prebačen je u velike kontejnere, koji će se napuniti do 2022. godine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Japan, Fukušima
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga