06:56 28 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (645)
  1627
  Pratite nas

  Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev kaže da zvanični Baku ima podatke o tome da krijumčari prevoze oružje iz Rusije u Jerevan, civilnim letovima, ali da je od zvaničnih ruskih organa dobio uveravanja da Rusija ne šalje oružje u Jermeniju. Dodaje, takođe, da podizanje turske vojne baze u Azerbejdžanu nikad nije razmatrano.

  „Jermenija je nedavno nabavila avion, prema našim podacima, za 30-40 miliona dolara. Njega su obezbedili bogati jermenski biznismeni koji žive u Rusiji – Karapetjan, Abramjan i drugi. Oni šalju Jermene iz Rusije u Karabah kao plaćenike. U isto vreme nabavka aviona Il-76 omogućila im je da krijumčarskim putem prebacuju oružje. U tom avionu je bilo protvotenkovsko naoružanje ‘Kornet’, sistem ‘Igla’  “, naveo je Alijev.

  Kako je dodao, Jermenija je krijumčarskim putem došla do ruskih raketa, a Baku se zvanično obratio Međunarodnoj organizaciji civilne avijacije.

  „To je međunarodni zločin. Od ruskih zvaničnih organa dobili smo objašnjenje da Rusija ne šalje oružje u Jermeniju. Prema našim podacima, oružje se u Jerevan prebacuje krijumčarskim putem i u tom pravcu se vodi istraga“, rekao je azerbejdžanski predsednik u intervjuu za turski TV kanal „Aber“.

  Predsednik Azerbejdžana kaže da nema planova da se konflikt u Nagorno-Karabahu prenese na teritoriju Jermenije.

  Istakao je i da nikada nije razmatrana turska baza na teritoriji Azerbejdžana.

  „Podizanje turske baze u Azerbejdžanu nikad nije bilo predmet razmatranja“, rekao je Alijev.

  Prema njegovim rečima, još je rano govoriti o uvođenju mirovnjaka u Nagorno-Karabah.

  „U administraciji Rusije opravdano su primetili da pitanje Nagorno-Karabaha treba da bude rešeno uz saglasnost obe strane. Kako sam više puta rekao, u osnovnim principima postoji tačka o uvođenju mirovnjaka. Ali, to je na poslednjoj etapi. Posle deokupacije teritorije, povratka izbeglica. Rano je sada govoriti o tome“, naveo je Alijev.

  Kada je reč o trenutnoj situaciji u Nagorno-Karabahu, predsednik Azerbejdžana kaže da snage Azerbejdžana svakodnevno pod svoju kontrolu stavljaju naselja i strateške kote u tom regionu.

  Podsetimo, borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Pročitajte još:

   

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (645)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga