11:20 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (643)
  0 100
  Pratite nas

  Jermenski premijer Nikol Pašinjan smatra da je u procesu rešavanja problema Nagorno-Karabaha neophodno primeniti formulu „otcepljenje u ime spasenja“ što je, prema njegovim rečima, savremena manifestacija principa samoopredeljenja naroda.

  „Princip ‘otcepljenje u ime spasenja’ , što je savremena manifestacija principa samoopredeljenja naroda omogućava određenim grupama, narodima ne samo da se otcepe od neke države, kada postoji opasnost od diskriminacije, masovnog kršenja ljudskih prava ili genocida, već isključuje i ujedinjenje sa državom ako će to dovesti do pomenutih posledica. To treba da bude u osnovi naše koncepcije rešavanja pitanja Nagorno-Karabaha“, napisao je Pašinjan na Fejsbuku.

  Prema njegovim rečima, „učešće terorista-plaćenika u sadašnjim sukobima, terorističko ponašanje Turske i Azerbejdžana pružaju pravnu mogućnost da se to uvidi i na međunarodnom nivou. Čitav potencijal Jermena treba da bude usmeren na rešavanje tog zadatka“, rekao je Pašinjan.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

  U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (643)
  Tagovi:
  otcepljenje, Nikol Pašinjan, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga