21:38 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 723
  Pratite nas

  Odavno je poznato da je tokom Drugog svetskog rata više od dve hiljade sovjetskih žena prošlo snajpersku obuku. Američki portal „Vorfer histori netvork“ priseća se tih super-žena, a autor članka nije krio oduševljenje sovjetskim snajperistkinjama.

  U Sovjetskom Savezu snajperistkinje su učili da deluju bez suvišne opreme – davali su im snajpersku pušku Mosin-Nagant (Moskovku) sa mecima, lopatu i osnovnu opremu za pohod.

  „Najvažnije od svega je što su im davali i dve bombe – jednu namenjenu za Nemce, a drugu za sebe u krajnjem slučaju, kako ih ne bi zarobili, silovali, mučili i kako ne bi stradale od ruke neprijatelja. Pojedine žene su tokom rata umesto dve granate radije nosile sa sobom zaplenjeni nemački pištolj, a poslednji metak je bio predviđen za njih“, piše autor članka.

  U tekstu se takođe govori o putu poznate snajperistkinje Roze Šanjine, koja je uspela da likvidira 75 nemačkih vojnika i oficira.

  „Šanjina je bila mila poput mačeta, ali je bila i opasna poput sibirskog tigra“, piše američki novinar.

  Ona je bila jedna od preko dve hiljade sovjetskih žena, koje su se bile obučene ta taj opasni, vojni zanat.

  Ističe se da u SSSR snajperistima nije bilo dozvoljeno da vode dnevnike, kako protivnik ne bi mogao da dođe ni do kakve korisne informacije. Međutim, Šanjina je vodila dnevnik i u njemu beležila najintimnija osećanja.

  Moja sreća je u borbi za sreću drugih. Ako je zarad opšte sreće potrebno poginuti, ja sam spremna za to“, pisala je Roza u dnevniku samo sedmicu pre svoje smrti.

  Ona je poginula u borbi u Istočnoj Pruskoj 27. januara 1945. godine, pokušavajući da spase ranjenog oficira artiljerije. Imala je 20 godina.

  Među drugim sovjetskim snajperistkinjama, koje su ulivale strah u srca agresora, bile su i Ljudmila Pavličenko i Nina Petrova.

  Prema zvaničnim podacima, Pavličenkova je likvidirala 309 nacista. Autor članka ističe da se ona sastala sa predsednikom SAD Frenklinom Ruzveltom u Beloj kući.

  Medicinska sestra Nina Petrova je, zahvaljujući svojoj upornosti, postala snajperista sa 48 godina i istakla se na bojnom polju.

  Tagovi:
  SAD, Sovjetski Savez, snajperista
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga