02:13 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (316)
  0 427
  Pratite nas

  U Nagorno-Karabahu na snazi je humanitarni primirje, ali kao i prethodnih dana nije sasvim mirno. Lider nepriznate Republike Nagorno- Karabah Araik Artjunjan kaže da se intenzivne borbe danas vode u južnom pravcu linije razdvajanja. Istovremeno, Jerevan i Baku i dalje se nadmeću koliko je ko gubitaka naneo drugoj strani.

  Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan rekla je da su PVO snage te zemlje u jermenskom vazdušnom prostoru oborile tri azerbejdžanska drona.

  Još jedan je oboren iznad Nagorno-Karabaha, dodala je ona.

  S druge strane, u Bakuu ističu da je azerbejdžanska vojska preciznim udarima u poslednja dva dana uništila protivavionski sistem jermenskih snaga „Tor“.

  Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane takođe navodi da je uništen i jermenski sistem „Grad“ na liniji razdvajanja u Nagorno-Karabahu. Azerbejdžanska strana navodi da je uništen i protivnički sistem S-125.

  Podsetimo, borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmena ratnih zarobljenika tela poginulih i dodatno dogovore konkretne mere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (316)
  Tagovi:
  sukobi, Baku, Jerevan, Nagorno-Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga