18:38 19 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (315)
  0 623
  Pratite nas

  Jermenija i Azerbejdžan odlučili su da objave primirje od ponoći 18. oktobra, saopštilo je jermensko Ministarstvo spoljnih poslova.

  „Republika Jermenija i Republika Azerbejdžan dogovorile su se o humanitarnom primirju koje počinje u ponoć po lokalnom vremenu 18. oktobra“, navodi se u saopštenju.

  Azerbejdžansko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je dogovor sa Jerevanom o uspostavljanju humanitarnog primirja.

  Kako je navedeno odluka je doneta u skladu sa zajedničkom izjavom predsednika tri zemlje predsedavajuće Minske grupe – Rusije, Francuske i SAD od 1. oktobra, izjave kopredsednika Minske grupe OEBS od 5. oktobra i Moskovske izjave od 10. oktobra.

  I Ministarstvo spoljnih poslova nepriznate Republike Nagorno-Karabah potvrdilo je spremnost da poštuje dogovor o primirju.

  U međuvremenu, naši reporteri javljaju da je u Stepanakertu, prestonici nepriznate republike, mirno i da sirene za vazdušnu opasnost tokom dana nisu uključivane.

  Prema odredbama Moskovske izjave prekid vatre iz humanitarnih razloga stupio je na snagu od 10. oktobra, ali se nije u potpunosti poštovao.

  Podsetimo, sastanak u Moskvi je održan prošlog petka u „zatvorenom formatu“. Baku i Jerevan su se složili o prekidu vatre u Karabahu od podneva 10. oktobra. Konkretni parametri režima prekida vatre u Karabahu biće posebno dogovoreni. Strane su potvrdile nepromenljivost formata pregovaračkog procesa. Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmenu zarobljenika i tela ubijenih.

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (315)
  Tagovi:
  primirje, Jermenija, Azerbejdžan, Nagorno-Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga