10:20 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 210
  Pratite nas

  Ministarstvo inostranih poslova Jermenije saopštilo je da je Baku odbio predlog Jerevana da se dogovore o evakuaciji ranjenih vojnika sa bojnog polja u Karabahu uz posredovanje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

  „Nakon postizanja dogovora o uspostavljanju humanitarnog primirja između Jermenije i Azerbejdžana 18. oktobra, preduzet je pokušaj da se uz posredovanje Međunarodnog komiteta postignu sporazumi u cilju evakuacije ranjenih vojnika tokom noći sa bojnog polja. Međutim, zvanični Baku je taj korak, načinjen u skladu sa duhom i slovom sporazuma od 17. oktobra i moskovskih sporazuma od 10. oktobra, odbacio kategorički“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

  Jerevan smatra da to što se dogodilo svedoči o činjenici da se rukovodstvo Azerbejdžana, koje je postalo „instrument turske ekspanzije u regionu, brine samo o očuvanju sopstvene vlasti i perspektivama odgovornosti pred sopstvenim narodom za raspirivanje rata i mnogobrojnih gubitaka“.

  Ranije je portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila da je Azerbejdžan jutros krenuo u ofanzivu u Karabahu, dok Baku optužuje Jerevan da artiljerijski napad na azerbejdžanske pozicije na liniji razdvajanja.

  U međuvremenu, dopisnik Sputnjika iz prestonice Karabaha javlja da je noć u Stepanekertu, prestonici Nagorno-Karabaha, protekla mirno.

  Istovremeno, savetnik predsednika nepriznate republike Nagorno-Karabah David Babajan rekao je da se u nekim delovima linije razdvajanja u Karabahu poštuje režim humanitarnog prekida vatre, ali da postoje delovi gde Azerbejdžan pokušava da probije odbranu.

  Podsetimo, Jermenija i Azerbejdžan su u subotu saopštili odluku o uspostavljanju primirju od ponoći 18. oktobra.

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  vojnici, ranjeni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga