21:40 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (328)
  0 318
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je snimak napada azerbejdžanskih snaga na položaje u Karabahu.

  Na snimcima se vidi kako se u daljini u stroju kreću naoružani ljudi u uniformi.

  „Kamere za video-nadzor Armije odbrane Karabaha zabeležile su vreme i geo-položaje mesta na kojima je prekršen prekid vatre“, navodi se u saopštenju uz objavljeni snimak.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija. Lideri Rusije, SAD i Francuske pozvali su sukobljene strane da prekinu borbena dejstva i počnu pregovore bez preduslova.

  Nakon toga su u Moskvi 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja

  Drugi pokušaj primirja, koje je počelo noćas u Karabahu, takođe nije zaživelo. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za njegovo kršenje.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (328)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Jermenija, Nagorno-Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga