17:14 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (658)
  1143
  Pratite nas

  U Jerevanu smatraju da Turska, kao učesnica u konfliktu u Karabahu, pokušava da preuzme kontrolu nad isporukama energenata iz Kaspijskog mora u Evropu, rekao je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan u intervjuu „Komersantu“.

  Sarkistjan je ukazao da, „ako se pogledaju azerbejdžansko-turski ciljevi, očigledno je da se ne radi samo o Karabahu“.

  „Turska je tamo, jer želi da kontroliše ove puteve (isporuka nafte i gasa). Što duže bude trajao konflikt, veće će biti prisustvo Turske u Azerbejdžanu. To će menjati i regionalnu geopolitiku. Turska postaje sused Rusije sa kojom će ona tada imati kopnenu granicu. Turska će kontrolisati naftovode i gasovode koji vode u Evropu“, objasnio je predsednik Jermenije.

  Po njegovim rečima, „to će značiti da će Turska imati ogroman uticaj na energetsku bezbednost Evrope“.

  „Ona će još imati ogroman uticaj na Centralnu Aziju i Kaspijski region, jer deo gasa i nafte prolazi tuda. Tj, ona će se naći na sredini i odlučivaće: ako hoću, propustiću vašu naftu, a ako neću - neću. Ili će govoriti Evropljanima: Ako se budete lepo ponašali, uradiću sve da taj gas i nafta dođu do vas. Tj, Turska će kontrolisati gas i naftu koje ona ne poseduje. Ona je ranije bila kupac, a sada će biti kontrolor“, izjavio je Sarkisjan.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (658)
  Tagovi:
  Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga