16:20 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1511
  Pratite nas

  Grčka je počela da podiže gigantsku čeličnu ogradu dužine 27 km i vojne osmatračnice u Evrosu, udarnoj tački tzv. Balkanske migrantske rute na granici sa Turskom. Projekat će biti završen u aprilu 2021. i po visini prevazilazi druge ograde u Evropi i na granici SAD i Meksika.

  „Podizanje ograde u Evrosu je najmanje što smo mogli da učinimo kako bi obezbedili granicu i učinili da se stanovnici Evrosa osećaju sigurnije“, rekao je premijer Grčke Kirjakos Micotakis 17. oktobra prilikom obilaska radova u tom regionu.

  Radovi vredni 63 miliona evra podrazumevaju postavljanje čelične barijere visoke pet metara opasane bodljikavom žicom i osam novih osmatračnica koje će koristiti oružane snage Grčke.

  Nove barijere će služiti za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice i sprečavanje poplava.

  Projekat vodi Ministarstvo civilne zaštite Grčke a izvodi konzorcijum četiri građevinske kompanije.

  Pored izgradnje nove, unaprediće se mreža postojećih ograda sa čeličnim ojačanjima u visini od 4,3 metra što je u rangu barijere kakva se nalazi na granici SAD i Meksika.

  Termovizijske kamere i dodatne policijske snage

  Biće i modernizovano postojećih 57 vojnih osmatračnica u regionu Evrosa sa termovizijskim kamerama.

  Grčka vlada angažovala je dodatnih 400 pograničnih policajaca za čuvanje regiona Evrosa, 800 u istočnom Egeju i 480 u drugim delovima helenske republike, prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

  Evros je u februar i martu 2020. bio poprište nezapamćene bezbednosne i humanitarne krize. Nezadovoljna politikom EU Ankara je odlučila da otvori granicu za izbeglice i migrante, pomažući im da dođu do Evrosa. Grčka je odgovorila angažovanjem vojske i proglašenjem vanrednog stanja u tom regionu, optužujući Tursku za zloupotrebu izbeglica.

  Incidenti su kulminirali razmenom suzavca i šok bombi grčkih i turskih snaga bezbednosti. Hiljade migranata koji su pokušavali da probiju graničnu ogradu potom su povučeni u izbegličke centre. U Turskoj se nalazi oko četiri miliona izbeglica i migranata iz Sirije i drugih delova Azije i Afrike.

  Evropska unija je podržala Grčku u naporima da se spreče ilegalni prelasci granice.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  zid, migranti, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga