23:36 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  49318
  Pratite nas

  SAD mogu prebaciti Drugi oklopni puk kopnene vojske iz Nemačke u neku drugu evropsku državu koja se nalazi bliže Rusiji, izjavio je šef Pentagona Mark Esper. Pregovori su vođeni sa Poljskom, Rumunijom i Bugarskom i baltičkim državama.

  „Nakon potpisivanja sporazuma sa Poljskom o saradnji u oblasti odbrane, mojih nedavnih susreta sa ministrima iz Rumunije i Bugarske, kao i dobijanih pisama iz baltičkih država, pojavila se mogućnost prebacivanja Drugog oklopnog puka u neku od tih država, na stalnoj osnovi“, izjavio je Esper, govoreći na onlajn-seminaru u Atlantskom savetu u Vašintonu.

  Po njegovim rečima, ove mere su neophodne Alijansi radi „obuzdavanja Rusije“.

  Ministar odbrane SAD je saopštio i američke planove o povećanju broja raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i Aziji. Po njegovim rečima, to je povezano sa povećanjem broja takvih raketa u Rusiji i Kini, kao posledica kršenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

  Administracija američkog predsednika planira da povuče oko 9.500 vojnika iz baza u Nemačkoj, uključujući i eskadrilu lovaca F-16, što su kritikovali čak i Trampovi saborci smatrajući da je to "poklon Rusiji" i pretnja američkoj nacionalnoj bezbednosti.

  Amerikanci, trenutno, u Nemačkoj imaju više vojnika nego u bilo kojoj drugoj državi na svetu osim u Japanu — oko 35 hiljada. Nemačka baza Ramštajn je, takođe, logistička tačka za američke vojnike u drugim bazama, uključujući i Bondstil na Kosovu.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga