06:42 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (719)
  101
  Pratite nas

  Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je na sastanku u Briselu sa jermenskim predsednikom Armenom Sarkisjanom naglasio značaj poštovanja prekida vatre u Nagorno-Karabahu.

  „Nasilje u Nagorno-Karabahu mora prestati. U razgovoru s predsednikom Jermenije ponovio sam našu najdublju zabrinutost zbog nastavka borbenih dejstava. Strane moraju poštovati prekid vatre i vratiti se za pregovarački sto bez ikakvih uslova“, napisao je Mišel na svom Tviteru.

  ​On je dodao da je „spoljno mešanje (u sukob u Karabahu) nedopustivo“.

  Sarkisjan je otišao u Brisel kako bi o problemu Karabaha razgovarao sa rukovodstvom Evropske unije i NATO-a. Na dnevnom redu sastanaka su pitanja vezana za granatiranje pograničnih naselja Jermenije od strane azerbejdžanskih oružanih snaga.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Nakon toga su u Moskvi 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin. Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

  Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (719)
  Tagovi:
  Armen Sarkisjan, Šarl Mišel
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga