07:16 28 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (645)
  1767
  Pratite nas

  Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da je Azerbejdžan pretrpeo velike gubitke tokom borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu i da je sada prinuđen da koristi svoje poslednje rezerve na bojnom polju, prenosi Sputnjik Jermenija.

  „Situacija na prvoj liniji fronta je prilično  teška. Duž celog juga Arcaha (Karabaha) nastavljaju se borbena dejstva. Ovde postoji jedna važna nijansa – naša zapažanja pokazuju da neprijatelj baca poslednje rezerve u borbu. Da, protivnici imaju velike resurse. Ali naši vojnici-junaci nanose neverovatno velike gubitke azerbejdžanskim oružanim snagama“, rekao je Pašinjan.

  Zašto Baku odbacuje humanitarno primirje?

  Premijer je takođe izrazio mišljenje da su upravo veliki gubici Azerbejdžana jedan od razloga zbog kojeg Baku odbacuje humanitarno primirje i uklanjanje tela poginulih iz zone borbenih dejstava. Kako je rekao, vlasti Azerbejdžana ne žele da „zemlji bude isporučeno više od deset hiljada tela vojnika“ u svetlu zvaničnih izjava o uspešnim akcijama oružanih snaga zemlje.

  „Drugo, ukoliko se uklone tela sa bojnog polja, postaće jasno da među poginulima ima plaćenika i turskih vojnika. Svetska zajednica je to već shvatila, ali Azerbejdžan pokušava da sakrije evidentne dokaze“, tvrdi šef jermenske vlade.

  Pored toga, Pašinjan je izjavio da su azerbejdžanske oružane snage pretrpele velike gubitke u vojnoj tehnici, koje se procenjuju na 1,5 milijardi dolara.

  Karabah optužuje: Naselja ponovo pod paljbom Bakua

  Istovremeno, Ministarstvo inostranih poslova nepriznate republike Nagorno-Karabah saopštilo je da su oružane snage Azerbejdžana pucale na nekoliko naselja u Karabahu.

  „Naselja Martuninskog i Martakertskog rejona Arcaha su se 21. oktobra ponovo našla pod paljbom. Azerbejdžanske oružane snage su otvorile artiljerijsku vatru na grad Martuni i selo Gerger, usled čega je civilno stanovništvo pretrpelo materijalnu štetu“, saopštio je MIP.

  Prema rečima dopisnika Sputnjika, u prestonici nepriznate republike, gradu Stepanakertu, atmosfera je mirna, noć je bila tiha. Sirena za vazdušnu opasnost nije bila uključena, niti je bilo nove pucnjave. Dodao je da na ulicama ima neobično mnogo automobila i ljudi.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (645)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, rezerve, gubici
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga