00:04 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  1452
  Pratite nas

  Armija odbrane Nagorno-Karabaha objavila je video-snimak napada na vojne objekte na teritoriji Azerbejdžana.

  Kako je navedeno, karabaška vojska je izazvala nekoliko snažnih eksplozija u Azerbejdžanu.

  Prethodno je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo da su sa teritorije Jermenije u pravcu rejona Gabale na severu zemlje lansirane balističke rakete. Jerevan je demantovao tu tvrdnju.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Nakon toga su u Moskvi 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin. Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

  Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  infrastruktura, Azerbejdžan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga