17:39 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (658)
  0 567
  Pratite nas

  Predsednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan obratio se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu s molbom da učini sve što je moguće, kako bi se okončala borbena dejstva i ponovo pokrenuli politički procesi u zoni sukoba u Karabahu.

  „Vi ste ličnost i lider sa ogromnim autoritetom u svetu i u našem regionu. Molim Vas da učinite sve što je moguće kako bi se okončala borbena dejstva i obnovili politički procesi u zoni azerbejdžansko-karabaškog sukoba“, napisao je on na svojoj Fejsbuk stranici.

  Arutjunjan je naglasio da „u svim fazama rešavanja azerbejdžansko-karabaškog sukoba - Rusija striktno poštuje odredbe međunarodnog prava i mirnog regulisanja konflikta na osnovu principa nekorišćenja sile i pretnje silom“.

  „U procesu rešavanja azerbejdžansko-karabaškog sukoba, Rusija deluje i kao zemlja kopredsedavajuća Minske grupe OEBS i kao zemlja koja ima posebnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu. Republika Arcah (Karabah) veoma ceni posredničke napore Rusije, njenu aktivnu ulogu i odlučujući doprinos u svim fazama rešavanja sukoba i postizanje Trilateralnog sporazuma o prekidu vatre iz 1994. godine“, navedeno je u pismu.

  Lider Karabaha je takođe rekao da je Rusija odigrala odlučujuću ulogu u ponovnom uspostavljanju mira i stabilnosti tokom još jedne eskalacije azerbejdžansko-karabaškog sukoba 2016. godine.

  Prema njegovim rečima, upravo posredovanjem Rusije u Moskvi je 5. aprila 2016. godine  postignut dogovor o prekidu borbenih dejstava i obnavljanju režima prekida vatre iz 1994. godine.

  Arutjunjan je posebnu pažnju posvetio Putinovom govoru na sastanku diskusionog kluba „Valdaj“, koji je, prema rečima jermenskog predsednika Armena Sarkisjana, izazvao burnu reakciju u Karabahu i među celim jermenskim narodom.

  Podsetio je na glavne teze govora ruskog predsednika da sukob nije počeo prosto kao međudržavni i kao borba za zemlje, već iz etničke konfrontacije.

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (658)
  Tagovi:
  Vladimir Putin, pregovori
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga