17:52 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  181
  Pratite nas

  Američka ambasada u Azerbejdžanu upozorila je svoje državljane i druge strance na moguće terorističke napade u Bakuu, između ostalog u hotelima.

  Ambasada SAD u Bakuu dobila je informacije o potencijalnim terorističkim napadima i otmicama usmerenim protiv državljana SAD i stranaca“, navodi se u saopštenju američke diplomatske misije.

  Azerbejdžanska služba Državne bezbednosti je 15. oktobra upozorila građane da jermenske specijalne službe planiraju terorističke napade u glavnom gradu i drugim većim gradovima.

  Sukobi u Nagorno-Karabahu

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja. 

  Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre bio je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  Tagovi:
  upozorenje, teroristički napadi, američka ambasada, Baku
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga