23:09 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 011
  Pratite nas

  Vlasti nepriznatog Nagorno-Karabaha izjavile su da su u toku noći Oružane snage Azerbejdžana granatirale naselja i obradivo zemljište u Karabahu.

  „U noći sa 24. na 25. oktobar Azerbejdžan je nastavio sa granatiranjem naselja. Artiljerija je upotrebljena protiv sela Karmir Šuka, Tagavard, Giši, Spitakašen, Martuninski rejon i selo Avetaranoc u Askeranskom rejon. Neprijateljske snage nisu napadale samo civilna naselja, već i susedne teritorije – šume i poljoprivredno zemljište“, navodi se u objavi Službe za vanredne situacije Karabaha na Fejsbuku.

  Napominje se da u ovim naseljima nema vojnih objekata.

  „Među civilnim stanovništvom nije bilo žrtava tokom granatiranja“, navodi se u saopštenju.

  Sukob u Nagorno-Karabahu

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

  Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  sukob, Azerbejdžan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga