16:22 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (664)
  0 30
  Pratite nas

  Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da se u Karabahu poštuje primirje, „uprkos lokalnim provokacijama“.

  „Uprkos lokalnim provokacijama, prekid vatre se generalno poštuje. Jermenska strana će se i dalje pridržavati primirja“, napisao je Pašinjan na Fejsbuku.

  Sa svoje strane, portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan, takođe je istakla da jermenska strana poštuje primirje u Karabahu.

  „Ministarstvo odbrane Jermenije još jednom zvanično izjavljuje da se jermenska strana strogo pridržava humanitarnog primirja uspostavljenog od 8 časova (5 po srednjoevropskom vremenu). Izjave Azerbejdžana da je jermenska strana navodno prekršila humanitarno primirje nisu istinite i predstavljaju otvorenu provokaciju“, napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

  Prema njenim rečima, s tim u vezi, jermensko Ministarstvo odbrane pridaje značaj što skorijem uvođenju jasnih parametara za poštovanje režima prekida vatre, početku procesa razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenika, kao i tela poginulih.

  Američki Stejt department objavio je ranije zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, Zograba Mnacakanjana i Džejhuna Bajramova o humanitarnom primirju od 5 časova po srednjoevropskom vremenu.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (664)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga