02:43 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  42110
  Pratite nas

  Baku će upotrebiti turske lovce F-16 u slučaju strane agresije na Azerbejdžan, izjavio je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev.

  On je dodao da ga u svakom intervjuu novinari pitaju odakle Azerbejdžanu turski F-16.

  „Umoran sam od odgovaranja. Imate satelite, kao da ne znate šta radimo? Otvorite i pogledajte da li su sada F-16 u vazduhu ili na zemlji. Svi znaju da su na zemlji i da su došli ovamo na vojne vežbe, ali su sa početkom rata ostali ovde“, objasnio je Alijev.

  Prema njegovim rečima, lovci su pomoć Turske.

  „Ako se na nas izvrši strana agresija, videće ove F-16“, naglasio je Alijev.

  On je dodao da će što se tiče pitanja Karabaha, Baku ići do kraja.

  „Naš stav ostaje nepromenjen. Mi branimo pravdu... Ići ćemo do kraja po ovom pitanju“, zaključio je Alijev u obraćanju narodu.

  Podsetimo, Jerevan insistira da je njegov Su-25 oborio F-16 vazdušnih snaga Turske krajem septembra. Azerbejdžan je objavio svoju verziju kako su srušeni lovci Su-25. Prema Bakuu, dva Su-25 su se srušila, jer su udarili u planinu. Na fotografijama koje su objavljene se mogu videti turski avioni F-16 u Azerbejdžanu, ali to ne dokazuje da je jedan od ovih aviona oborio Su-25 jermenskog ratnog vazduhoplovstva.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  Turska, Ilham Alijev, Azerbejdžan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga