12:05 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 50
  Pratite nas

  Japanski premijer Jošihide Suga izjavio je da namerava da razvija odnose sa Rusijom u širokom spektru oblasti.

  „Nema promena u davanju značaja odnosima sa Rusijom. Nameravam da razvijam sve odnose sa Rusijom u širokom spektru oblasti, uključujući zaključivanje mirovnog sporazuma“, rekao je Suga, govoreći u parlamentu.

  U svom programskom govoru, Suga je naglasio da će se pridržavati kontinuiteta u izgradnji odnosa sa Rusijom i da smatra neophodnim da se problem mirovnog sporazuma ne odlaže za buduće generacije. Upravo ove formulacije držao se njegov prethodnik, bivši premijer Šinzo Abe.

  Spor oko Kurila

  Odnosi Rusije i Japana mnogo godina su bili pomućeni zbog nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

  Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

  Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost predavanja ostrva Habomai i Šikotan Japanu. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

  Pregovori koji su usledili, međutim, nisu doveli do rezultata, a dve zemlje do danas nisu potpisale mirovni sporazum.

  U novembru 2018.  godine u Singapuru su se sastali Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe, koji je tada izjavio da je dogovoreno da se ubrzaju pregovori ka mirovnom sporazumu, na osnovu Deklaracije iz 1956. godine.

  Moskva naglašava da je Japan dužan, pre svega, da prizna ishod Drugog svetskog rata, uključujući i ruski suverenitet nad Južnim kurilskim ostrvima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kurilska ostrva, Rusija, Japan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga