12:37 03 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2270
  Pratite nas

  Komanda američke vojske raspisala je tender za kupovinu specijalne municije i sistema za naoružanje, koji su proizvedeni u Sovjetskom Savezu i zemljama Istočnog bloka, za aktivnosti Ministarstva odbrane i drugih državnih struktura SAD, kao i stranih saveznika, navedeno je u dokumentu u koji je televizija „RT“ imala uvid.

  „U okviru te kupovine, pod sistemima za naoružanje i municijom koji ne ispunjavaju NATO standarde uglavnom se podrazumevaju municija i oružje proizvedeno i korišćeno u bivšem SSSR-u i zemljama Istočnog bloka“, precizirano je u tekstu.

  Tako su na spisak sistema za naoružanje koje interesuje SAD dospele sovjetske avijacione rakete, minobacački sistemi naoružanja i njihovi elementi, zatim municija malog i srednjeg kalibra, kao i tenkovske, topovske, artiljerijske i minobacačke granate velikog kalibra.

  Kako je navedeno u dokumentu, oružje će biti korišćeno „za testiranja, obuku i borbenu upotrebu, usmerenu na podršku Nacionalnoj vojnoj strategiji“.

  Precizirano je da će tokom petogodišnjeg trajanja ugovora američka vlada imati pravo da od nekoliko dobavljača odmah poruči najviše 4,1 milijarde jedinica sistema za naoružanje.

  Ranije je saopšteno da je Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država zainteresovano za nabavku partije maketa u punoj veličini nekih uzoraka oružja sovjetske proizvodnje. Kako je tada precizirano, američka strana planira da oruđe koristi kao deo procesa obuke, uključujući i sa ciljem razvijanja „veština rukovanja neprijateljskim oružjem“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  kupovina oružja, kupovina, Amerika, sovjetsko oružje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga