17:02 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  0 262
  Pratite nas

  Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da poruke iz Azerbejdžana o „oslobođenju“ Nagorno-Karabaha znače oslobađanje od Jermena.

  „Ta reč (oslobođenje) zahteva ‘prevod’. To znači oslobođenje Karabaha od Jermena, to je direktna pretnja genocidom.. To još jednom dokazuje da Karabah pod kontrolom Azerbejdžana znači Karabah bez Jermena. Zato smatramo da u slučaju Nagorno-Karabaha upravo sada treba primeniti formulu ‘otcepljenje radi spasenja’ “, naveo je Pašinjan u intervjuu za TV „Al Arabija“.

  Kako je dodao, „svima je očigledno da postojanje Jermena Nagorno-Karabaha, koji su uvek činili više od 80 odsto stanovništva, u sastavu Azerbejdžana nije moguće“.

  „Događaji kada se protiv Nagorno-Karabaha koriste teroristi i terorističke metode samo su još jedan argument u prilog prava Nagorno-Karabaha na nezavisnost“, zaključio je Pašinjan.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija. Trenutno je na snazi treće primirje, koje ni jedna od strana ne poštuje.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Nikol Pašinjan, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga