18:49 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 430
  Pratite nas

  U Americi se iznose agresivni planovi za prelazak na nove vrste oružja, uključujući i hipersonično. Neke izjave na tu temu zvuče kao pusti snovi, koje čak ni SAD ne mogu da ostvare ─ ni tehnički, ni finansijski, piše ruski list „Vzgljad“.

  Iz Sjedinjenih Američkih Država nastavljaju da stižu vesti o budućnosti njihove ratne mornarice, o čemu je govorio pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen.

  „Program izvođenja napada nenuklearnim sredstvima američke ratne mornarice (program Conventional Prompt Strike) predviđa upotrebu hipersoničnih raketa koje će biti usmerene na mete na većoj udaljenosti. Najpre će naše nove podmornice klase 'Virdžinija' i novi razarači klase 'Zumvalt' dobiti ove mogućnosti. A vremenom će iste mogućnosti imati sva tri 'flajta' (tri različite serijske modifikacije, koje se smenjuju u izgradnji) razarača klase 'Arli Berk'“, rekao je on.

  Prema pisanju lista, ta izjava je čudna i čak ni Amerikancima nije sasvim jasna. Očigledno je da oružje napravljeno u okviru tog programa neće stati ni u jedan razarač. Sa hiperzvučnim raketama situacija je slična ─ njihovo raspoređivanje na već izgrađene brodove suočava se sa nizom veoma složenih problema.

  Lansirni modul

  Glavni lanser za svaku vrstu raketa u američkoj ratnoj mornarici je vertikalni lansirni sistem Mk-41. U „modul“ tih sistema Amerikanci ugrađuju sve raspoložive rakete ─ protivavionske „Standard SM-2,3 i 6, udarne „Tomahavke“, protivbrodske VL-ASROK. Sada se pravi verzija protivbrodske rakete dugog dometa LRASM, koja će se takođe lansirati iz modula.

  Takva šema čini brod univerzalnim ─ za misije PVO može biti gotovo u potpunosti napunjen protivavionskim raketama i može da nosi desetine krstarećih raketa za napade na obalu. Sve bi bilo bajno sa tim modulima, da nije jedne stvari – SAD nisu pogodile sa njihovom veličinom, piše list.

  Hipersonične rakete

  Prema navođenju lista, nije sporno da SAD mogu da naprave hipersoničnu raketu za gađanje obale koja će se razmeštati na Mk.41 i postizati željenu brzinu. Ali, imaće malu bojevu glavu i nedovoljno veliki domet, neuporedivo manje od budućih hipersoničnih raketa za podmornice ili američku vojsku. O'Brajen nije ništa rekao na tu temu, ali „Zakon o nacionalnoj odbrani – 2020“ zahteva od mornarice da ispita mogu li hipersonične rakete pomenutog programa da budu raspoređene na brodove. U kojim slučajevima je to moguće?

  Prema pisanju lista, moguće je samo ako se lanseri na američkim brodovima zamene. Do trenutka kada hipersonično oružje američke mornarice stupi u naoružanje, prva serija „Berka“ biće vrlo stara, zbog čega neće imati smisla ulagati u ove brodove, što već obezvređuje O'Brajenovu izjavu.

  Drugi problem je što pokušaj postavljanja novog modula na brod zahteva velike izmene, za koje se ne zna kako bi uticale na stabilnost samog broda.

  Zatim, postavlja se pitanje smanjenja borbenog kompleta. Standardnim modulima nije dovoljan prečnik od 30 centimetara, što znači da će u „modul“ za Mk.41 morati da se stavi lanser koji će imati deblje rakete, ali će ih biti manje.

  Tu je i pitanje novca. Lanseri, njihovo pravljene i obnova broda koštaju. U američkoj mornarici ima mnogo problema, piše „Vzgljad“, a mnogi od njih već zahtevaju ulaganja kako bi bili rešeni.

  Sve u svemu, list ocenjuje da sve to liči na američke puste snove i navodi da je verovatnije da Sjedinjene Američke Države neće uspeti da urade ono što je O'Brajen rekao. To je preveliki zadatak i preskupo je.

  Ruski „Cirkon“ - razlog da SAD rade na oružju

  Činjenica je da se prelazak američke mornarice na novi modul zaista bliži i bez obzira na to da li će mornarica imati hipersoničnu raketu za gađanje obale ili ne. Amerikanci imaju ozbiljan povod da već sada počnu da rade na novim uvećanim lansirnim modulima, a to je ruska hiperzvučna raketa 3M22 „Cirkon“.

  Čak i uz pretpostavku da u Rusiji takva raketa ostane samo na brodovima i podmornicama, očigledno je da će se nešto slično pre ili kasnije pojaviti u Kini i u avionima.

  Amerika može da napravi raketu-presretača koja bi direktno obarala hipersoničnu metu i uklopila se u standardni modul. Ali, kako navodi list, ne bi mogla da napravi raketu koja bi u istim dimenzijama mogla da presretne raketu koja ide na drugi brod. To onemogućava kolektivnu odbranu brodske grupe na moru ili zahteva da se brodovi okupe na „gomili“, odnosno da se što više međusobno približe, što poraz američke mornarice ne čini najtežim zadatkom.

  List ističe da Rusija treba pažljivo da prati šta se dešava u američkoj mornarici, jer, ako Amerikanci zaista počnu da prave nove lansere, tada će biti potrebno da se na vreme preduzmu kontramere, barem u pogledu povećavanja raketne paljbe mornarice.

  Tagovi:
  problemi, Rusija, oružje, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga