12:31 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 382
  Pratite nas

  Jerevan je odlučio da zamoli Moskvu da pokrene konsultacije o bezbednosti, a ne Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), jer čak i u slučaju da ODKB donese odluku o zaštiti Jermenije, sprovešće je jermensko-ruska grupa trupa i vojna baza Rusije u gradu Gjumri, izjavio je glavni savetnik jermenskog premijera Vagaršak Arutjunjan.

  „U ODKB-u imamo stalnog predstavnika sa statusom ambasadora koji razjašnjava situaciju, a saopštenja organizacije zasnivaju se na tim izveštajima. Ukoliko bude potrebno, ništa nas ne sprečava da se obratimo toj organizaciji“, rekao je Arutjunjan u intervjuu za Državnu televiziju Jermenije.

  Savetnik Nikola Pašinjana je dodao da će konsultacije uskoro početi i da će odluke, prema njegovom mišljenju, „biti donete veoma brzo“. Kako je rekao, radi se o političkoj, diplomatskoj i vojnoj komponenti.

  „Znate da se ruski vojnici nalaze na granici Nagorno-Karabaha i Jermenije, u selu Teh. Rusko prisustvo je pojačano u Megri na granici sa Iranom. Odnosno, na snazi je Sporazum o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj vojnoj pomoći  između Rusije i Jermenije, koji je potpisan 29. avgusta 1997. godine. Preostalo je da zajedno sa Rusijom procenimo pretnje i rešimo postojeća pitanja“, rekao je.

  Ranije se premijer Jermenije Nikol Pašinjan obratio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da pokrene konsultacije kako bi se razmotrilo u kom vidu i obimu bi Rusija mogla da pruži pomoć Jermeniji po pitanju osiguravanja bezbednosti.

  S tim u vezi, Rusija je saopštila da će pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć ako se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije.

  Borbe na kontakt liniji u Nagorno-Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  rat u nagorno karabahu, ODKB, Rusija, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga