08:25 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 140
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane SAD počelo je da povlači i menja vojne atašee u američkim ambasadama u jednom broju država, piše „Volstrit džurnal“.

  Prema podacima izvora lista, gore navedena odluka je doneta u skladu sa zakonom iz 2017. godine koji obavezuje Pentagon da smanji za 110 broj generala ili admirala do decembra 2022. godine. Još jedan razlog je geopolitička situacija, koja diktira jačanje obuzdavanja Rusije i Kine.

  „Volstrit džurnal“ citira naredbu šefa Pentagona Marka Espera od 24. avgusta da se na mesta vojnih atašea u Velikoj Britaniji, Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtu, Egiptu, Pakistanu i Iraku imenuju pukovnici i kapetani, a ne generali i admirali. Pentagon je povukao atašee u Gani, Ekvatorijalnoj Gvineji i nizu drugih zapadnoafričkih država.

  U Pentagonu su se, komentarišuću ovu odluku, pozvali na Strategiju nacionalne odrane koja je označila tri glavne kategorije pretnji sa kojima se, po mišljenju Vašingtona, SAD sada suočavaju. Radi se o takozvanim revizionistički raspoloženim državama, među kojima su Rusija i Kina, režima-izgoja kao što su Iran i Severna Koreja, kao i terorističkim organizacijama i međunarodnim kriminalnim grupama.

  Kako navodi list, odluka Ministarstva odbrane je izazvala protivljenje i republikanaca i demokrata u Kongresu, kao i visokih zvaničnika u Vladi. Oni smatraju ovu odluku kratkovidom koja može štetiti odnosima sa ključnim saveznicima, kao i saradnji u borbi protiv terorizma. Osim toga, to može povećati uticaj Rusije i Kine u Africi i na Bliskom istoku, navodi list.

   

  Tagovi:
  Bliski istok, Afrika, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga