06:45 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 282
  Pratite nas

  Afrika je jedan od prioriteta ruske spoljne politike i trenutno se radi na tome da se rusko-afričkoj interakciji da integrisani i sistemski karakter, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

  „Afrika se sigurno kreće putem političkog, socijalno-ekonomskog, naučnog i tehnološkog razvoja. Ona deluje kao aktivan i odgovoran učesnik u međunarodnim odnosima. Svest Afrikanaca o svom jedinstvenom i originalnom kulturnom identitetu postaje sve opipljivija. Odnosi Rusije sa afričkim zemljama imaju dugu istoriju i zasnivaju se na principima saradnje i međusobnog poverenja. Afrika je važan prioriteta ruske spoljne politike“, rekao je Bogdanov tokom govora na 2. Rusko-afričkom forumu.

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
  © Sputnik / Alekseй Družinin

  On smatra da Rusiju i afričke zemlje ujedinjuju zajednički pristupi rešavanju svetskih problema na kolektivnoj osnovi sa centralnom koordinacionom ulogom Ujedinjenih nacija. Rusko-afričko partnerstvo ima dobre i dugoročne izglede.

  „Uspeh foruma je dao snažan podstrek sveobuhvatnom razvoju odnosa Rusije i zemalja afričkog kontinenta. Signali koje dobijamo iz afričkih prestonica svedoče o jačanju partnerstva sa našom zemljom. U toku je aktivan rad na sistemskoj saradnji Rusije i Afrike“, rekao je zamenik ministra.
  Marija Zaharova
  © Sputnik / Sergeй Mamontov

  Na inicijativu Rusije je u oktobru 2019. godine u Sočiju održan prvi samit Rusije i Afrike, kojim su predsedavali predsednik Vladimir Putin i egipatski predsednik Abdel Fatah El Sisi.

  Prema rečima ruskog predsednika, samit „Rusija-Afrika" otvorio je novu stranicu u odnosima Rusije sa državama kontinenta. Više od šest hiljada delegata iz 104 zemlje okupilo se u Sočiju, uključujući šefove više od 40 afričkih država i više od 120 ministara spoljnih poslova.

  Tagovi:
  ekonomski odnosi, Rusija, Afrika, spoljna politika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga