08:58 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  0 3410
  Pratite nas

  Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan izjavio je da je o trilateralnoj izjavi o Karabahu saznao iz medija i da nije učestvovao ni u kakvim razgovorima, a takođe dodao da će, uzimajući u obzir zabrinutost naroda, odmah pokrenuti političke konsultacije.

  „Iz štampe sam saznao za potpisivanje izjave o završetku rata u Karabahu sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana. Iz štampe sam saznao i o uslovima okončanja rata. Sa mnom, kao predsednikom zemlje, nažalost, nisu održane konsultacije i razgovori o ovom dokumentu. Nisam učestvovao ni u kakvim pregovorima“, navodi se u izjavi Sarkisjana na sajtu jermenskog predsednika.

  Prema njegovim rečima, rešavanje sukoba u Karabahu je od nacionalnog značaja i svaki korak, dejstvo ili rešenje, „a posebno potpisivanje bilo kog dokumenta“ koji se tiče bezbednosnih interesa i prava Jermenije, Arcaha (Karabaha) i čitavog jermenskog naroda, „trebalo bi da budu predmet sveobuhvatnih konsultacija i diskusija“.

  „Naglašavam da se o sudbini Arcaha, a samim tim i jermenskog naroda, može odlučivati samo uzimajući u obzir naše nacionalne interese i samo na osnovu nacionalnog konsenzusa“, ​​istakao je Sarkisjan.

  Ranije je saopšteno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema izjavi, koju je objavio predsednik Rusije, potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na zauzetim položajima, a takođe moraju da razmene zarobljenike.

  Osim toga, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci. Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da mu je ovaj sporazum bio izuzetno težak. Nakon objave sporazuma, u Jerevanu su započeli protesti.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  Tagovi:
  Nagorno Karabah, Jermenija, Armen Sarkisjan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga