15:47 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (645)
  1260
  Pratite nas

  Predsednik nepriznate republike Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je od 7. novembra vojska Nagorno-Karabaha prestala da kontroliše Šuši.

  „Polemisali smo da li je Šuši u našim rukama ili ne, ali smo izgubili glavnu kontrolu nad Šušijem od 5. novembra, a potpunu od 7. novembra. Nismo želeli da verujemo da potpuno gubimo domovinu i da nismo mogli da se borimo sa raspoloživim ljudskim resursima i tehnikom“, kaže Arutjunjan na video snimku na svojoj Fejsbuk stranici.

  On je dodao da je Karabah bio prinuđen da okonča borbe kako bi spasao samoproglašenu republiku.

  „Izgubili smo Fizuli, Džabrail, Kubatli, Zangelan, region Hadrut, delove regiona Martuni i Askeran, i, što je najvažnije, Šuši. Borbe su već bile na periferiji Stepanakerta, na udaljenosti od dva ili tri kilometra. Da su se borbe nastavile istim tempom, za nekoliko dana izgubili bismo čitav Arcah (Karabah)“, objasnio je on.

  Prekid vatre u Karabahu

  U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

  Tokom noći su u Jerevanu održani protesti zbog najave o završetku rata u Karabahu. Nekoliko vladinih zgrada je uništeno. Premijer Jermenije je u svetlu tih protesta pozvao sve koji nemaju nikakve veze sa razbojništvima da odu kući i izjavio da je „čist“ pred svojom domovinom i jermenskim narodom.

  Pročitajte još:

   

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (645)
  Tagovi:
  rat u nagorno karabahu, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga