10:18 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (647)
  0 832
  Pratite nas

  Sporazum o prekidu ratnih dejstava u Nagorno-Karabahu je istorijski, staviće tačku na rešavanje višegodišnjeg sukoba između Jerevana i Bakua i dovešće do dugoročnog mira, rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev ruskom predsedniku na ceremoniji potpisivanja sporazuma o primirju. ​

  Kako je rekao, istorijski je dan jer se prekida jermensko-azerbejdžaski sukob u Karabahu.

  „Veoma mi je drago što se danas stavlja tačka na rešavanje dugogodišnjeg konflikta između Jermenije i Azerbejdžana i na okupaciju azerbejdžanskih teritorija“, rekao je Alijev Putinu na ceremoniji, a prenosi azerbejdžanska televizija „AzTv“.

  ​On je dodao da je izjava trojice lidera slavna pobeda Azerbejdžana, kao i da je „uveren u to da će vojno-političko rešavanje sukoba, koje trenutno vidimo, dovesti do dugoročnog mira, do dogovora u našem regionu i okončati konfrontaciju i krvoproliće“.

  „Jermensko-azerbejdžanski sukob u Nagorno-Karabahu jedan je od najdužih konflikata u našem regionu, na prostoru Evroazije. Činjenica da se taj sukob danas približava kraju – istorijski je događaj, pre svega za narod Azerbejdžana, koji se oslobađa od dugogodišnje okupacije“, izjavio je azerbejdžanski lider.

  ​​Kako je rekao, to je takođe trijumf međunarodnog prava i implementacija ranije usvojenih rezolucija Ujedinjenih nacija, koje su „nažalost, dugo ostale na papiru“.

  Uloga Rusije u rešavanju sukoba - značajna

  Šef Azerbejdžana je takođe zahvalio ruskom lideru na aktivnom učešću u rešavanju sukoba.

  „Vladimire Vladimiroviču, želim da Vam izrazim zahvalnost za aktivno učešće u regulisanju sukoba i prethodnih godina i naročito u 'užarenoj' fazi konflikta. To, što danas tri lidera zemalja potpisuju dokument, govori o posebnoj ulozi Rusije u rešavanju tog sukoba. Uveren sam da će uloga Rusije u daljoj aktivnosti u regionu, uključujući prevazilaženje posledica konflikta i normalizaciju odnosa između Azerbejdžana i Jermenije, takođe biti značajna“, dodao je on.

  Pitanje stacioniranja mirovnjaka

  Istovremeno, zahvalio je turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu na aktivnom učešću u političkom rešavanju sukoba. Predsednik Azerbejdžana rekao je da će mirovnjake u Karabahu rasporediti Rusija i Turska.

  „Jedna od klauzula današnje izjave je zajednička mirovna misija Rusije i Turske. Dakle, mi stvaramo potpuno novi format saradnje u regionu, ne samo u okviru rešavanja sukoba, već i budućeg razvoja“, rekao je Alijev Putinu na ceremoniji.

  On je istakao da će Turska igrati ulogu u kontroli prekida vatre.

  „Na osnovu pete klauzule sporazuma biće napravljen mirovni centar u kojem će delovati ruska i turska vojska“, rekao je Alijev u obraćanju naciji.

  S tim u vezi, portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je nešto ranije da zajednička izjava lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimira Putina, Ilhama Alijeva i Nikola Pašinjana o Nagorno-Karabahu predviđa raspoređivanje samo ruskih mirovnih snaga duž kontakt linije. Istovremeno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da pitanje boravka turskih mirovnih snaga u Karabahu nije dogovoreno ni sa kim, niti da se pominje se ni u izjavi trojice lidera Rusije.

  Prekid vatre u Karabahu

  U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

  Tokom noći su u Jerevanu održani protesti zbog najave o završetku rata u Karabahu. Nekoliko vladinih zgrada je uništeno. Premijer Jermenije je u svetlu tih protesta pozvao sve koji nemaju nikakve veze sa razbojništvima da odu kući i izjavio da je „čist“ pred svojom domovinom i jermenskim narodom.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (647)
  Tagovi:
  istorijski dogovor, Nagorno Karabah, Ilham Alijev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga