09:56 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (647)
  0 418
  Pratite nas

  Problem konflikta u zoni Nagorno-Karabaha je rešen i više ne postoji za Azerbejdžan, saopštio je azerbejdžanski ambasador u Rusiji Polad Bjulbjul u intervjuu televiziji RBK.

  „Status kvo više ne postoji niti će više ikada postojati. Ovo nije primirje, već rešenje karabaškog pitanja. Taj problem više ne postoji, on je rešen“, rekao je ambasador.

  Bjulbjul je rekao da cilj Bakua nije da protera Jermene iz Karabaha, podsetivši da u Azerbejdžanu i dalje živi oko 30.000 njihovih sunarodnika. Ipak, on je obećao da „nikad više Azerbejdžan neće dozvoliti separatističke pojave na svojoj teritoriji“.

  Bjulbjul je dodao i da u Karabahu neće biti stacionirani turski vojnici, u svojstvu mirovnjaka. Oni će samo učestvovati u „tehničkoj kontroli“ režima prekida vatre u okviru zajedničkog centra za Rusijom.

  U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (647)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga