19:54 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  34812
  Pratite nas

  Naoružana „milicija“ u Mičigenu planirala je da otme i ubije guvernerku Grečen Vitmer, zauzme zgradu državne uprave i likvidira više osoba u direktnom televizijskom prenosu, saopšteno je iz kancelarije državnog tužioca te američke države. U optužnici se ova grupa naziva „budžahedinima“ koja je htela da izazove građanski rat.

  Adam Foks (37), vođa te grupe, optužen je za zaveru sa elementima terorizma i planiranje ubistva Vitmerove i drugih članova državne uprave Mičigena, saopšteno je iz kancelarije tužioca, prenosi „Detroit fri pres“.

  Optužnicom je obuhvaćeno 14 osoba umešanih u zaveru koju je u oktobru razotkrio FBI.

  Državna tužiteljka Mičigena Dana Nesel rekla je da su optuženi pokušali da započnu građanski rat zbog odluka guvernerke u vezi sa pandemijom virusa korona.

  „Plan A je predviđao regrutovanje 200 ljudi koji bi zauzeli zgradu državne uprave dok zaseda Kongres Mičigena. Kongresmeni bi bili uzeti za taoce i likvidirani u TV prenosu. Akcija bi trajala nedelju dana i niko ne bi preživeo“, navode iz tužilaštva.

  Rezervni plan je predviđao da posle zauzimanja zgrade svi izlazi budu zaključani, a zgrada onda zapaljena, saopštili su iz tužilaštva.

  Ova grupa je nazvana „Volverin stražar“, po životinji iz roda kuna koja živi u Mičigenu. Na njihovoj Fejsbuk stranici navedeno je da se radi o „grupi patriota koja spaja i regrutuje individualce koji slično razmišljaju“.

  U sudskim dokumentima ova grupa nazvana je „budžahedinima“.

  „Radi se o kovanici izvedenoj od reči mudžahedin i upućuje na naoružane i trenirane borce, koji su spremni da umru za svoj cilj. Budžahedini su često otpadnici iz redova vojske ili policije koji se pripremaju za „bugalu“, odnosno građanski rat koji očekuju i ustanak protiv vlade“, navode iz tužilaštva.

  Od 14 pripadnika ove grupe, osam je optuženo po mičigenskim zakonima, dok šest očekuje federalna optužnica. Svi bi trebalo da se pojave pred sudom u naredna dva meseca.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  terorizam, zavera, milicija, Mičigen
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga