09:48 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (715)
  0 012
  Pratite nas

  Turska smatra neosnovanom izjavu Radne grupe Ujedinjenih nacija (UN) o angažovanju sirijskih plaćenika u sukobu u Nagorno-Karabahu, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske Hami Aksoj.

  „Neosnovane optužbe sadržane u ovoj izjavi ne odgovaraju činjenicama na terenu. Razlog zbog kojeg ove lažne vesti kruže je pokušaj skretanja pažnje sa ilegalne okupacije od strane Jermenije i stvaranje o njoj slike ‘države-žrtve koja se bori protiv međunarodnog terorizma’", rekao je Aksoj.

  Prema njegovim rečima, video-snimci koje Jermenija distribuira kako bi dokazala učešće sirijskih militanata u vojnom sukobu u Karabahu su isfabrikovani. Istovremeno, izjava je data „bez uzimanja u obzir mišljenja Turske, a na osnovu lažnih vesti“ što podriva kredibilitet struktura UN, rekao je on.

  „Mi smatramo da je umesto pristrasnih i obmanjujućih izjava potreban transparentan rad, uzimajući u obzir stavove svih zainteresovanih strana. Pozitivno je, iako nedovoljno, što izjava govori o upotrebi stranih boraca od strane Jermenije u sukobu. Poznato je da je Jermenija rasporedila teroriste Kurdistanske radničke partije, sirijskih kurdskih snaga samoodbrane u Karabahu“, smatra Aksoj.

  U izjavi, koju je 11. novembra objavila Radna grupa, stručnjaci UN-a pozvali su strane u sukobu oko Nagorno-Karabaha da povuku sve strane plaćenike iz regiona. Prema Radnoj grupi UN, azerbejdžanska vlada se, uz pomoć Turske, oslanja na sirijske militante koji bi trebalo da nastave vojne operacije u zoni sukoba Nagorno-Karabaha, uključujući i liniju fronta.

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

  Jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Takođe je predviđeno otvaranje koridora između Azerbejdžana i Autonomne Republike Nahičevan.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (715)
  Tagovi:
  Turska, Sirija, UN, rat u nagorno karabahu, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga