12:42 03 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (660)
  14119
  Pratite nas

  Na putu iz Nagorno-Karabaha u Jermeniju juče se napravila višekilometarska gužva. Stanovnici rejona koji su prešli pod kontrolu Azerbejdžana napuštaju svoje domove, pale ih i odlaze, uglavnom, u Jermeniju.

  Razlog za stvaranja gužve je mali kapacitet pomoćnog puta kojim su prolazila dva automobilska toka: izbeglice i oni koji su se vraćali u Stepanakert, glavni grad Karabaha. Glavni put iz nepoznatog razloga je zatvoren, kretanje automobila, natovarenih ličnim stvarima je usporeno. Samo za prelazak 1,5 kilometara puta ljudima je bilo potrebno oko pet časova.

  Juče je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da se stanovnici Stepanakerta, posle raspoređivanja ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu vraćaju svojim kućama.

  Sporazum o Karabahu

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

  Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (660)
  Tagovi:
  Jermenija, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga