16:34 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  0 2219
  Pratite nas

  Još u proleće 2018. godine pregovarački proces o Nagorno-Karabahu prešao je „tačku bez povratka“, kada je reč o formuli „teritorija u zamenu za ništa“, izjavio je premijer Jermenije Nikola Pašinjan.

  „Ja sam zvaničnik broj jedan koji je odgovoran za ovo što se desilo. Tu ne može biti neslaganja. Razumem da moram stati, uslovno govoreći, pred sud našeg naroda. Međutim, u ovom slučaju sudija – narod – treba da zna kako stvari stoje, treba da postoji dijalog sa vojskom, opozicijom i Vladom“, rekao je Pašinjan na konferenciji za štampu.

  Prema njegovim rečima, on nije uspeo da promeni logiku pregovora oko Karabaha niti da poveća „otpor“ Jermenije. Sada je najvažnije pitanje – status Karabaha zajedno sa humanitarnim i drugim problemima, dodao je premijer.

  On je naglasio da se ne mogu menjati tačke sporazuma o prekidu vatre u Karabahu: Moskva, Baku i Jerevan su potpisali dokument na osnovu trenutne vojne situacije.

  Pašinjan je saopštio i da nema nameru da podnese ostavku na mesto premijera.

  Sporazum o Karabahu

  Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

  Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

  Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  Tagovi:
  Nikol Pašinjan, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga