22:12 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  1854
  Pratite nas

  Američki časopis „Nešnal interest“ imenovao je tri neuspeha američke obaveštajne službe tokom oružanog sukoba u Nagorno-Karabahu.

  Prva greška je bilo očigledno neznanje Sjedinjenih Američkih Država o predstojećem ratu u regionu. List navodi da je u martu zamenik državnog sekretara Amerike Stiven Bigan odobrio nastavak američke vojne pomoći Azerbejdžanu, pošto se Baku obavezao da će diplomatskim putem rešavati teritorijalne sporove.

  „Da li su Bigan i Stejt department lagali? Ili ih je Azerbejdžan prevario? Zašto je američka ambasada u Bakuu iznenađena?", pitao je autor materijala.

  U članku se takođe navodi da je Baku koordinirao vojne planove sa Turskom.

  Druga greška američkih specijalnih službi je kratkovidost u vezi sa ruskim akcijama u regionu. Američka obaveštajna služba nije mogla da predvidi razmeštanje ruskih mirovnih snaga u zonu sukoba Nagorno-Karabah, do koje je došlo kao rezultat direktnih pregovora Moskve, Jerevana i Bakua, a ne putem mehanizama Minske grupe OEBS-a, čiji su SAD jedan od ko-predsednika zajedno sa Rusijom i Francuska.

  Treći neuspeh američke obaveštajne službe povezan je sa neznanjem Sjedinjenih Američkih Država o detaljima pregovora o Nagorno-Karabahu između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Erdogana.

  Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

  Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

  Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  ruski mirovnjaci, SAD, američka obaveštajna služba, rat u nagorno karabahu, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga